KOM NAAR ONS OPEN HUIS OP 6 NOVEMBER

Graag nodigen wij u uit voor ons open huis op dinsdag 6 november in Amsterdam. Laat u inspireren en beleef de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ontwerp, visualisatie en realisatie.

Tijdens onze open huis dag bieden we een breed programma met: klantpresentaties, masterclasses, demo's en VR experiences. Zo verzorgt Roger Bacon, producent van op maat gemaakte brillen een presentatie over hoe zij Rhino in combinatie met Grasshopper inzetten. Daarnaast is McNeel, producent van Rhino, aanwezig om te vertellen over de laatste ontwikkelingen en toekomstplannen met Rhino. 

Deelname is gratis, u dient zich wel te registeren via Eventbrite.

marcocad e mail banner 450 002

 

 

RHINO LEVEL 1 TRAINING NOVEMBER

Op 5, 12 en 13 november organiseren wij een Rhino Level 1 training. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10.

V-RAY 3.6 VOOR RHINO 5 BESCHIKBAAR

V-Ray 3.6 is nu ook beschikbaar voor Rhino 5. Dit betekent dat u gebruik kan maken van adaptive lights, de nieuwste materialen, lichten, de uitgebreide bibliotheek, hybrid rendering en zelfs VRScan materialen. Stefan Twigt, onze V-Ray specialist licht dit toe:

Werkt u nu nog met V-Ray 2.x voor Rhino? Dan is een upgrade zeker aan te raden. De nieuwe versie is een stuk stabieler, heeft een veel betere user interface en kan zowel op de processor als op één of meerdere videokaarten renderen (hybrid rendering). Ook is er nu ondersteuning voor netwerkrendering vanuit V-Ray zelf (Swarm). Daarnaast kan V-Ray gebruikt worden in Grasshopper.

Omdat deze upgrade veel met zich mee brengt, kunt u bij ons een update training van een halve dag volgen.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10.

REVERSE ENGINEERING MET RHINO

Reverse Engineering is het creëren van modellen aan de hand van reeds bestaande objecten. Er wordt dus niet een volledig nieuw ontwerp gemaakt, maar een bestaand ontwerp wordt volledig opnieuw in 3D opgebouwd. Hiervoor kunnen verschillende programma’s en technieken gebruikt worden. 

Één van de programma’s waarmee Reverse Engineering kan worden uitgevoerd is Rhino. Echter is Rhino geen programma waarmee automatisch reverse engineering mogelijk is. Wel zijn er technieken binnen Rhino die het mogelijk maken om ‘handmatig’ een bestaand ontwerp om te zetten naar een nieuw model. Meestal zal een bestaand ontwerp omgezet worden naar een point cloud of mesh, zodat deze als referentiemodel kan fungeren om het object te modelleren met NURB surfaces. Zo kunnen er lijnen uit een mesh gehaald worden met Rhino functies zoals Section of Contour. Om meteen van een set points een Surface te maken is alleen de Patch command een optie. Via PointCloudSection kunnen ook eerst curves gemaakt worden over de point cloud. Vervolgens kan hiermee de surface worden gemaakt. 

Via Rhino3d.com kunt u pdf's bestanden downloaden waarin processen worden beschreven om een gescande mesh te kunnen 3D printen.  Bovendien wordt getoond hoe een Mesh met reverse engineering vervangen kan worden door NURBS. Klik op onderstaande links voor de downloads:

Scan, Cleanup and Remodel
STL File Repair

Reverse Engineering is één van de moeilijkste dingen om te doen in Rhino. Er zijn geen trucjes en geautomatiseerde functies die het werk voor u doen. Er is echt kennis van Rhino voor nodig om een model goed te kunnen reproduceren. Gelukkig zijn er wel plug-ins die kunnen helpen om het reverse engineering proces iets makkelijker te maken. Hieronder volgen een aantal handige plug-ins voor reverse engineering:

RhinoResurf

Resurf

Mesh2Surface

2 Surface

Rhinoreverse

Rhinoreverse

Op de website van McNeel staat een overzicht met nog meer producten en services voor reverse engineering. Let wel op: De genoemde producten en services op deze lijst kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen, waardoor de lijst wellicht niet helemaal actueel is en sommige producten of services niet meer bestaan.

Er zijn dus genoeg tools om met Rhino en gebruik van bestaande modellen naar een nieuwe model te gaan voor de herontwikkeling van een product.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020- 314 44 10.

RHINO EN VR

Rhino VR

Rhino is vooral bedoeld voor 3D ontwerpen en niet om te presenteren. Het kan echter soms wel handig en leuk zijn om de modellen in VR te bekijken zodat beter rond het ontwerp bewogen kan worden. Hiervoor is nu een app ontwikkeld: Mindesk VR. Deze gratis app is te downloaden via Food4Rhino en te gebruiken met de Oculus Rift (1.5) en de HTC Vive.

 Rhino vr schema

De plug-in zal na installatie bij de volgende keer als Rhino wordt opgestart in de menubalk staan. De app werkt heel simpel. Hij kan gestart en gestopt worden met de twee knoppen in het menu, waarna het model zichtbaar is in de VR bril. Daarnaast zijn nog wat opties in te stellen, zoals de algemene schaal en camera instellingen. Verder is er nog algemene informatie over de app te vinden.

Eenmaal in VR werken de controllers intuïtief en kan er makkelijk rondgelopen en gekeken worden. Deze app is, indien men een VR bril bezit, leuk en handig om beter te kunnen ontwerpen met Rhino. Het biedt meer inzicht in het ontwerp doordat men werkelijk rond het model kan 'lopen'. 

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10. 

 

 

Privacy- en Cookiebeleid