REVERSE ENGINEERING MET RHINO

Reverse Engineering is het creëren van modellen aan de hand van reeds bestaande objecten. Er wordt dus niet een volledig nieuw ontwerp gemaakt, maar een bestaand ontwerp wordt volledig opnieuw in 3D opgebouwd. Hiervoor kunnen verschillende programma’s en technieken gebruikt worden. 

Één van de programma’s waarmee Reverse Engineering kan worden uitgevoerd is Rhino. Echter is Rhino geen programma waarmee automatisch reverse engineering mogelijk is. Wel zijn er technieken binnen Rhino die het mogelijk maken om ‘handmatig’ een bestaand ontwerp om te zetten naar een nieuw model. Meestal zal een bestaand ontwerp omgezet worden naar een point cloud of mesh, zodat deze als referentiemodel kan fungeren om het object te modelleren met NURB surfaces. Zo kunnen er lijnen uit een mesh gehaald worden met Rhino functies zoals Section of Contour. Om meteen van een set points een Surface te maken is alleen de Patch command een optie. Via PointCloudSection kunnen ook eerst curves gemaakt worden over de point cloud. Vervolgens kan hiermee de surface worden gemaakt. 

Via Rhino3d.com kunt u pdf's bestanden downloaden waarin processen worden beschreven om een gescande mesh te kunnen 3D printen.  Bovendien wordt getoond hoe een Mesh met reverse engineering vervangen kan worden door NURBS. Klik op onderstaande links voor de downloads:

Scan, Cleanup and Remodel
STL File Repair

Reverse Engineering is één van de moeilijkste dingen om te doen in Rhino. Er zijn geen trucjes en geautomatiseerde functies die het werk voor u doen. Er is echt kennis van Rhino voor nodig om een model goed te kunnen reproduceren. Gelukkig zijn er wel plug-ins die kunnen helpen om het reverse engineering proces iets makkelijker te maken. Hieronder volgen een aantal handige plug-ins voor reverse engineering:

RhinoResurf

Resurf

Mesh2Surface

2 Surface

Rhinoreverse

Rhinoreverse

Op de website van McNeel staat een overzicht met nog meer producten en services voor reverse engineering. Let wel op: De genoemde producten en services op deze lijst kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen, waardoor de lijst wellicht niet helemaal actueel is en sommige producten of services niet meer bestaan.

Er zijn dus genoeg tools om met Rhino en gebruik van bestaande modellen naar een nieuwe model te gaan voor de herontwikkeling van een product.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020- 314 44 10.

KORTING UPGRADE NAAR RHINO 6

Bent u in het bezit van een oude Rhino voor Windows licentie? Dan ontvangt u €100 korting bij een upgrade naar Rhino 6. U betaalt  €395 i.p.v. €495. De actie loopt tot 15 mei 2018.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10.

RHINO EN VR

Rhino VR

Rhino is vooral bedoeld voor 3D ontwerpen en niet om te presenteren. Het kan echter soms wel handig en leuk zijn om de modellen in VR te bekijken zodat beter rond het ontwerp bewogen kan worden. Hiervoor is nu een app ontwikkeld: Mindesk VR. Deze gratis app is te downloaden via Food4Rhino en te gebruiken met de Oculus Rift (1.5) en de HTC Vive.

 Rhino vr schema

De plug-in zal na installatie bij de volgende keer als Rhino wordt opgestart in de menubalk staan. De app werkt heel simpel. Hij kan gestart en gestopt worden met de twee knoppen in het menu, waarna het model zichtbaar is in de VR bril. Daarnaast zijn nog wat opties in te stellen, zoals de algemene schaal en camera instellingen. Verder is er nog algemene informatie over de app te vinden.

Eenmaal in VR werken de controllers intuïtief en kan er makkelijk rondgelopen en gekeken worden. Deze app is, indien men een VR bril bezit, leuk en handig om beter te kunnen ontwerpen met Rhino. Het biedt meer inzicht in het ontwerp doordat men werkelijk rond het model kan 'lopen'. 

Neem voor meer informatie contact op met Eric Eelman: 020 - 314 44 10. 

 

 

V-RAY 3.6 VOOR RHINO 5 BESCHIKBAAR

V-Ray 3.6 is nu ook beschikbaar voor Rhino 5. Dit betekent dat u gebruik kan maken van adaptive lights, de nieuwste materialen, lichten, de uitgebreide bibliotheek, hybrid rendering en zelfs VRScan materialen. Stefan Twigt, onze V-Ray specialist licht dit toe:

Werkt u nu nog met V-Ray 2.x voor Rhino? Dan is een upgrade zeker aan te raden. De nieuwe versie is een stuk stabieler, heeft een veel betere user interface en kan zowel op de processor als op één of meerdere videokaarten renderen (hybrid rendering). Ook is er nu ondersteuning voor netwerkrendering vanuit V-Ray zelf (Swarm). Daarnaast kan V-Ray gebruikt worden in Grasshopper.

Omdat deze upgrade veel met zich mee brengt, kunt u bij ons een update training van een halve dag volgen.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10.

RHINO 6 VOOR WINDOWS BESCHIKBAAR

Rhino 6 voor Windows is beschikbaar. Eric Eelman, onze Rhino specialist vertelt u er graag meer over:

Het lange wachten is voorbij. Rhino 6 voor Windows is uit en bevat ontzettend veel vernieuwingen. Het zijn er teveel om in dit artikel uiteen te zetten. Hieronder volgt een overzicht van de meest in het oogspringende aanvullingen. 


Grasshopper

 

Grasshopper

Grasshopper is uit de beta fase en volledig geïntegreerd in Rhino. Dit zal zorgen voor een (nog) stabieler programma. Na ongeveer tien jaar ontwikkeling is Grasshopper uitgegroeid tot een zeer compleet programma. Kijk hier voor een overzicht van de vernieuwingen in Grasshopper.


Presentatie

Presentatie

De presentatie van het ontwerp is belangrijk. Tijdens elke fase van het ontwerpproces moet er gecommuniceerd worden met bijvoorbeeld klanten of opdrachtgevers. Rhino 6 bevat verbeteringen voor de presentatie. Met grote veranderingen voor renderen, materialen of het opslaan van een viewport, is het makkelijker gemaakt om een model te presenteren. Klik hier voor een overzicht van de aanpassingen voor presentatie.


Weergave

Weergave

Rhino heeft een nieuwe weergavemethode. Hierdoor is de weergave in Rhino sneller, stabieler en wordt de nieuwste grafische hardware ondersteund. Als resultaat zullen er veel minder GPU-specifieke haperingen zijn en zullen overgangen veel vloeiender verlopen, zelfs met zeer grote modellen. In sommige gevallen kan de schermreactiesnelheid met 300% verbeteren. Klik hier voor een overzicht van weergaveverbeteringen.


Documentatie

 Documentatie

Modelleren is maar een deel van het ontwerpproces. Er moet ook duidelijk gemaakt worden hoe het ontwerp gemaakt kan worden. Hiervoor zijn veel verbeteringen aangebracht in de documentatie workflow. Zo is de interface voor annotatie stijlen volledige opnieuw vormgegeven. Daarnaast wordt het werken met DWG’s nog beter ondersteund. Verder kan RichText (Windows lettertypen) nu overal gebruikt worden. Kortom,  het 'hoe en wat' van een ontwerp kan veel makkelijker verduidelijkt worden. Klik hier voor een overzicht van de vernieuwde documentatiemogelijkheden.


Licentie en administratie

Licentie en administratie

Er is hard gewerkt om de installatie, licentiebeheer en configuratie (nog) makkelijker te maken. Ook is er een nieuwe optie om via de Cloud Zoo licenties te beheren. Klik hier voor de systeemeisen van Rhino 6.  Een overzicht over licentie en administratie is hier te vinden.


Make 2D
Make2D

 

De Make2D functie is volledig herschreven om snellere, betere en aanpasbare resultaten te geven. Het overzicht van de nieuwe mogelijkheden voor Make 2D staat hier.


Rhino verbeteringen

Rhino verbeteringen


Er zijn honderden kleine bugs opgelost in Rhino 6 en verschillende, vergelijkbare functies zijn samengevoegd om het programma overzichtelijker te maken. Klik hier voor een overzicht van de verbeteringen.

Ontwikkelaarsplatform

Ontwikkelaarsplatform

Rhino is meer dan alleen een modelleertool. Met een grote collectie plug-ins en vrij beschikbare ontwikkeltools, wordt Rhino geleidelijk aan een platform voor iedereen die de grenzen van het ontwerpen willen opzoeken. Er zijn grote verbeteringen doorgevoerd in de gratis SDK’s met API verbeteringen, de documentatie is verbeterd en er is meer toegang tot Rhino functies via Grasshopper.

Lees alle details over het vernieuwde ontwikkelaarsplatform.


Serengeti
Serengeti

Rhino wordt continue verbeterd, ook nu Rhino 6 uit is. Rhino gebruikers hebben toegang tot de Serengeti communtity en de Work-In-Progress (WIP) versie van Rhino. Deze WIP builds zijn de plek om toekomstige functies, zoals SubD ondersteuning, Grasshopper 2, een nieuwe real-time rendering engine en nog veel meer te testen.

Meer info: Serengeti en de WIP builds.

 
Conclusie
Rhino 6 bevat veel verbeteringen ten opzichte van Rhino 5. Dit is het lange wachten waard geweest en wanneer u de overstap maakt naar Rhino 6 zal dit zeker niet tegenvallen. Rhino 6 is alleen nog beschikbaar voor Windows gebruikers. Tot 15 mei 2018 is de overstap van een oudere versie naar Rhino 6 voor Windows bovendien extra voordelig. Er geldt een upgradekorting. Wanneer de versie voor Mac uit zal komen is niet bekend. Er is eerst gefocust op de ontwikkeling van Rhino 6 voor Windows en nu deze af is zal waarschijnlijk pas begonnen worden aan de versie voor de Mac. Het zal dus nog wel even duren voordat deze zal uitkomen.

Volledig overzicht van alle nieuw, aangepaste en verdwenen functies:
https://docs.mcneel.com/rhino/6/help/en-us/commandlist/newinrhino.htm

Neem voor meer informatie contact met op met Eric Eelman: 020-314 44 10.

 

 

 

 

 

Privacy- en Cookiebeleid