In deze blog bespreken we regelmatig handige 'verborgen' functies in Rhino waarmee veel tijd bespaard kan worden. Met deze keer: Selectiefilters.

Rhino selectiefilters

Rhino heeft standaard de mogelijkheid om vooraf via Selection Filters (op de balk onderaan het scherm) in te stellen welk type objecten geselecteerd kunnen worden. Het is ook mogelijk om dit tijdens een functie tijdelijk in te stellen. In veel gevallen kunnen namelijk tijdens acties met het toetsenbord (Command Line) filters geactiveerd worden, zoals bijvoorbeeld crv om alleen curves te filteren. Wanneer bijvoorbeeld een rand (Edge) van een vlak (Surface) gebruikt moet worden om iets te trimmen, dan kan de Trim functie gestart worden en vervolgens bij Select cutting objects crv ingetypt worden gevolgd door Enter om de rand (= een curve) te selecteren in plaats van het complete vlak. Zo is het niet nodig om eerst met DupEdge een curve te maken voor de Trim actie.

Dit kan ook in een macro verwerkt worden zodat er een button gemaakt kan worden voor deze actie.
Voor splitten (als de Surface reeds geselecteerd is) ziet de macro er zo uit ! split pause crv en voor trimmen (als de Surface niet geselecteerd is) is dit ! trim crv pause + <Enter>.

Kijk voor uitleg over het maken van macro’s in Rhino op: https://wiki.mcneel.com/rhino/basicmacros.

Neem voor meer informatie contact met ons op: 020 - 314 44 10. 

Rhino - Media en entertainment