Hoewel Grasshopper in de eerste plaats is ontwikkeld als een parametrische modelleringstool, maken de robuuste API en ingebedde functies het mogelijk om het te gebruiken als een krachtig prototyping omgeving. Als je handig bent met een beetje C# of Python, kan Grasshopper een speeltuin worden voor creatief coderen! We noemen een aantal voorbeelden.

Repetitieve taken automatiseren
Waarom zou je gras met één sprietje tegelijk trimmen, als Grasshopper dat in één keer voor je kan doen? Grasshopper kan gebruikt worden met een beetje C#- of Python scripting om een aangepast hulpprogramma voor bulknaamwijzigingen te maken, zodat veel bestanden voor een project gelijktijdig georganiseerd kunnen worden. De visuele programmeeromgeving van Grasshopper kan ook helpen het proces dynamisch te ontwikkelen, zodat het meer gestroomlijnd wordt over meerdere script iteraties.

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 1


Aangepaste applet + UI-prototyping
HumanUI is een populaire Grasshopper plug-in ontwikkeld door Andrew Heumann. Het maakt vensters en UI-elementen die kunnen communiceren met het Grasshopper script. 

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 2

Of er nu een script voor een ontwerpproject of een script gemaakt moet worden voor in je normale workflow, HumanUI kan worden gebruikt om de invoer en uitvoer van het script op een schone en gebruiksvriendelijke manier weer te geven. Hiermee wordt het gebruik van veel gebruikte scripts vereenvoudigd en het ook het delen ervan.

Tijdrovende processen automatiseren
Bij elke wijziging van een ontwerp moet vaak een nieuwe set tekeningen worden gemaakt. Voor massaproductie van aanpasbare producten moet mogelijk elke keer dat een klant unieke specificaties verzendt een g-code of productietekeningen opnieuw gegenereerd worden. Met behulp van plug-ins zoals Squid en Pterodactyl kunnen eenvoudig pdf tekeningen en rapporten samengesteld en geëxporteerd worden, rechtstreeks vanuit het Grasshopper script. Met plug-ins zoals Droid en Silkworm  kun je g-code produceren vanuit geometrie binnen Grasshopper. Met wat aangepaste C#-code kun je deze g-code ook nabewerken en rechtstreeks naar je 3D printer sturen.

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 3


Web Applicaties maken
ShapeDiver is een webplatform waarmee je Grasshopper scripts kunt uploaden en in de Cloud kunt uitvoeren, zoals het bekijken van YouTube video's. Bekijk de video: ShapeDiver – enabling Grasshopper models for cloud applications

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 4

Veel ShapeDiver-gebruikers gebruiken dit platform al om webgebaseerde oplossingen te maken die in de browser worden uitgevoerd voor hun klanten en zelfs voor hun teams. 

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 5

Met ShapeDiver kan er samengewerkt worden in een online omgeving. Het is ook mogelijk om Cloud gebaseerde applicaties te bouwen via de API functies.

Boekhouding en financieel beheer
Het maken van API aanroepen via eenvoudige C# scripting kan helpen bij het automatiseren van facturen en de integratie met andere beheersystemen. API aanroepen kunnen ook worden gedaan om realtime aandelenkoersen (zelfs cryptocurrency!) op te halen.

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 6

Er kan eenvoudig een script gemaakt worden om precies de cijfers te berekenen die nodig zijn,

Grasshopper + Arduino
Een eenvoudige manier om aan de slag te gaan met Arduino (een open-source electronica platform) en robotica voor architecten is met behulp van Grasshopper. Met tools zoals Firefly en Heteroduino die directe communicatie tussen de Grasshopper Environment en een Arduino-apparaat mogelijk maken, kunnen er eenvoudig prototypes van complexe systemen gemaakt worden.

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 7

XR Content Prototyping en digitale fabricage
Met grasshopper plug-ins zoals Fologram, Mindesk en Project Shark kan je niet alleen 3D scènes visualiseren door middel van XR-technologieën [Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality], maar ze kunnen ook helpen bij de fabricage van complexe geometrieën zonder dat er documentatie en tekeningen nodig zijn. Je kan Proof of Concept VR-apps creëren en prototypes maken van 3D gebruikersinterfaces. Vervolgens kan je nog een stap verder gaan door holografische visualisatie te gebruiken als richtlijn voor het vervaardigen van objecten en structuren uit de echte wereld.

Ontwerpen die anders extreem complex zouden zijn om in 2D te tekenen en te documenteren, kunnen veel eenvoudiger uit te voeren zijn. Bovendien kunnen bij gebrek aan Adobe XD-alternatieven voor XR-toepassingen, UI/UX ontworpen worden via hetzelfde medium waarin het zal worden gebruikt.

2024 03 Onconventionele manieren om Grasshopper te gebruiken 8

Conclusie
Architecten en ontwerpers gebruiken Grasshopper op allerlei verschillende manieren, omdat het bepaalde voordelen en flexibiliteit biedt ten opzichte van andere oplossingen.

De voordelen van Grasshopper:

• Automatiseert alledaagse taken
• Bespaart veel tijd
• Gemakkelijk te leren en op voort te bouwen
• Robuust genoeg om met robotica te werken
• Slim genoeg om met XR te werken
• Krachtig genoeg om applicaties te maken
• Flexibel genoeg om veel meer te doen

Dit betekent in feite dat het de taak van verschillende IDE software, Game Engines, Macro-editors, Spreadsheet-apps, modelleringstools en zelfs boekhoudsoftware kan uitvoeren. 

 De enorme Rhino gemeenschap die Grasshopper ondersteunt voegt er elke dag meer waarde aan toe op Food4Rhino.