Deze keer deelt Eric geen Rhino tips, maar Grasshopper for Rhino tips, die het werken met Grasshopper een stuk makkelijker maken.
Splits het canvas
Het ontbreken van genoeg ruimte op het canvas is een veel voorkomend probleem. Hier is een oplossing voor. Druk op de linker ALT toets en houd deze vast, klik op het canvas en sleep de muis naar links of rechts. Er verschijnt een verticale lijn met een pijl op het scherm, zodat je jouw canvas horizontaal kunt uitbreiden om zo ruimte te maken voor extra componenten. Je hoeft je geen zorgen te maken over bestaande componenten, omdat ze mee verplaatsen. Als je de componenten in verticale richting wilt verplaatsen, druk je nog één keer op ALT en dan splits je canvas met een horizontale lijn. Op deze eenvoudige manier krijg je meer ruimte om je script te maken.
Vind een component
Het aantal componenten in Grasshopper kan overweldigend zijn voor de beginners. Als je op een component klikt terwijl je de rechter ALT ingedrukt houdt, zie je de plaats in de bovenste werkbalk. Rode pijlen en cirkels laten zien tot welke groep het onderdeel behoort en waar het precies is geplaatst.
Plakken in het midden
Standaard plakt de plakfunctie in Grasshopper het te plakken element direct naast het gekopieerde element. Daarna moet je het door het hele script slepen. Houd Shift tijdens het plakken met CTRL ingedrukt en druk op V. Elementen worden nu in het midden van de huidige weergave geplakt. Deze truc is vooral handig als een script enorm groot is en de elementen van de ene plaats naar de andere gekopieerd moeten worden.
Snel kopiëren
Iedereen kent Ctrl+C om te kopiëren. Maar eigenlijk is er een nog snellere manier voor. Als je het geselecteerde element wilt kopiëren, selecteer het element en houdt de linker ALT ingedrukt terwijl je het element over het scherm verplaatst. Vergeet niet om het element een beetje te verplaatsen (met linkermuisknop) voordat je op ALT drukt. Anders splits je het canvas in plaats van het element te kopiëren. Op deze manier kan je alle componenten, panelen en schuifregelaars kopiëren.
Vind de verbinding
In een enorm script met honderden verbindingen, kan het moeilijk zijn om te zien hoe componenten zijn verbonden. Je moet segment voor segment zoeken naar het einde van een draad. Er is één slimme tip die je zal helpen om je draad snel te vinden. Selecteer het component en druk daarna op CTRL en vervolgens op de pijltjestoets naar links. Het beeld springt automatisch naar het begin van de draad en de aangesloten onderdelen worden geselecteerd . Door op de pijl naar rechts te drukken worden de elementen aan het einde van de draad getoond. Door opnieuw op de pijltjestoets (links of rechts) te klikken word het volgende element geselecteerd en kan zo door het script ’gelopen’ worden.
Wanneer SHIFT samen met CTRL ingedrukt wordt gehouden, worden steeds de volgende componenten die zijn verbonden met degene die je zojuist hebt gemarkeerd, geselecteerd als één van de pijltjestoetsen wordt ingedrukt. Wanneer nogmaals een pijltjestoets wordt ingedrukt, blijven de elementen geselecteerd en wordt de volgende stap ook geselecteerd en kan zo steeds een groter verbonden deel van het script geselecteerd worden.
Snelle afbeeldingseditor
Druk SHIFT, CTRL en de Q-toets samen in en een schermafbeelding in hoge resolutie wordt gegenereerd. In een nieuw dialoogvenster kan de afbeelding geknipt worden of enkele elementen kunnen worden gemarkeerd. Bovendien kan het Rhino perspectiefscherm op de afbeelding geplaatst worden. Na alle aanpassingen kan de afbeelding opgeslagen worden.
Componenten verbergen
Een snelle manier om de preview van een component te verbergen in de Rhino weergave is door deze in Grasshopper te selecteren en op CTRL+Q te drukken. Selecteer alle componenten en druk op deze toetsencombinatie om de zichtbaarheid te wijzigen. De snelkoppeling kan gebruikt worden met een andere combinatie om onnodige elementen te verbergen of uit te schakelen. Selectie omkeren: klik op elementen die zichtbaar moeten blijven en druk op SHIFT, CTRL en de I-toets, dan wordt de selectie omgekeerd en zijn alle andere onderdelen geselecteerd. Met de CTRL plus Q-toets kunnen dan de rest van de componenten verborgen worden in de Rhino weergave.
Draden bewerken
Het aanpassen van draden is een taak die veel voorkomt tijdens het opbouwen van een script. Er zijn een aantal handig acties om dit te vergemakkelijken.
Actie één: Wanneer je meer dan één draad aan het onderdeel wilt toevoegen, houdt dan de SHIFT ingedrukt. Een kleine groene pijl met plus zal verschijnen. Dit betekent dat je deze draad aan een onderdeel kunt toevoegen zonder dat de vorige verwijderd wordt.
Actie twee: Wanneer je slechts één draad wilt verwijderen, houdt dan CTRL ingedrukt en er verschijnt een rode pijl met een min. Nu kan je de geselecteerde draad verwijderen door deze naar de andere kant van deze draad te slepen.
Actie drie: Sleep alle aangesloten draden naar een ander onderdeel met slechts één beweging. Houd SHIFT en CTRL samen ingedrukt en er verschijnt een zwarte pijl in de vorm van een C-vorm. Nu kunnen alle draden in één keer opgepakt worden en naar een ander onderdeel verplaatst worden.
Om meer snelkoppelingen te vinden: Ga gewoon naar File – Preferences… - Interface - Shortcuts, scrol een beetje naar beneden en daar is de hele lijst met snelkoppelingen in Grasshopper te vinden. De bestaande snelkoppelingen kunnen bewerkt worden of nieuwe kunnen worden toegevoegd.
Als op een naam van een tool in deze lijst geklikt wordt start een recording en dan kan de te gebruiken toetsencombinatie ingetoetst worden om deze aan de functie te koppelen.